×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Terrashaard plaatsen op je terras? Dit zijn de mogelijkheden!

Wie geniet er niet van om op een zomeravond nog even op het terras te zitten? Maar waarom ook niet tijdens de lente of tijdens de herfst nog op je terras zitten? Met een terrashaard kan het. Een terrashaard zorgt voor de nodige warmte, en het zorgt bovendien ook nog eens voor een gezellige sfeer.

Welke voordelen en nadelen hebben terrashaarden? Welke soorten terrashaarden zijn er? En welke kies je dan best?

In dit artikel:

Wat is het verschil tussen een terrashaard en een buitenkachel?

terrashaard © Shutterstock - Een terrashaard heeft een eerder open karakter

Een terrashaard wordt wel eens verward met een buitenkachel of terraskachel. Wat is het verschil tussen beide?

Het grootste verschil is dat een buitenkachel voorzien is van een glazen deurtje, terwijl een terrashaard dit niet heeft. Dit deurtje is belangrijk, aangezien het een impact heeft op het verbrandingsproces. Dankzij dit deurtje verloopt het verbrandingsproces bij de kachel namelijk veel efficiënter. Een gesloten kachel geeft hierdoor ook iets meer warmte dan een open terrashaard. Bovendien zal een buitenkachel iets minder rookontwikkeling produceren, omdat de verbranding vollediger gebeurt.

Welke soorten terrashaard zijn er?

Je kan kiezen uit verschillende soorten terrashaarden. Dit zijn de meest voorkomende soorten haarden voor op het terras.

terrashaard met rookkanaal © Shutterstock - Bij deze terrashaard worden rookgassen afgevoerd via een rookkanaal

Terrashaard met rookkanaal

Indien je kiest voor een terrashaard op basis van hout of kolen, dan heb je steeds een rookkanaal nodig. Het gaat dan vaak over een redelijk kort rookkanaal dat rechtstreeks op de haard is aangesloten.

Bij deze haarden is het ook typisch dat ze slechts aan één zijde geopend zijn. Je kan het vuur dus slechts aan één zijde zien. Het is dus heel belangrijk om goed na te denken over de positionering van de haard bij het plaatsen ervan. Temeer omdat de haard flink wat rookontwikkeling kan geven bij het aansteken ervan. Bij verkeerde plaatsing kunnen buren dus overlast ondervinden, wat je ten allen tijde moet vermijden.

Voordelen

+ Een buitenhaard met rookkanaal heeft een goede warmtespreiding.

+ Dit type terrashaard heeft een hele warme en authentieke uitstraling.

Nadelen

Het kan tijd kosten om de haard aan te steken.

Bij het aansteken van de haard kan er tijdelijk veel rookontwikkeling zijn.

terrashaard op gas © Shutterstock - Een terrashaard op gas heeft vaak een stijlvol design en is makkelijk te bedienen

Terrashaard op gas

Terrashaarden op gas hebben geen rookkanaal nodig. Dit heeft het invloed op het design van dit type terrashaarden, die door de afwezigheid van het rookkanaal veel minimalistischer kunnen gemaakt worden. Andere voordelen van dit type haarden zijn dat ze niet gaan roken, en dat je ze ook heel snel kan aansteken.

Terrashaarden op gas worden steeds populairder. Dat is ook te merken aan het aanbod op de markt, waar de keuze heel groot is. Zo kan je kiezen voor haarden in de vorm van een tafel (vuurtafels), haarden in de vorm van een kolom (kolomhaarden), of brede haarden waarbij je een uniek vlammenspel kan laten vertonen.

Hoewel gashaarden heel gebruiksvriendelijk zijn, kan het soms lastig zijn dat je steeds gasflessen nodig hebt. Je kan de gasflessen wel steeds navullen.

Voordelen

+ Vuur is heel makkelijk aan te steken en te doven.

+ Er is bij dit type haard geen rookontwikkeling.

Nadelen

Steeds gasflessen nodig die je moet navullen.

Vuur is niet zo authentiek als bij een terrashaard op basis van hout of kolen.

terrashaard op bio-ethanol © Shutterstock - Qua beleving komt een terrashaard op basis van bio-ethanol in de buurt van een houtgestookte haard

Terrashaard op bio-ethanol

Qua beleving komt een terrashaard op basis van bio-ethanol in de buurt van een houtgestookte haard. De vlammen zijn gelijkaardig, en bovendien heb je als voordeel dat je ook bij deze haard geen rookontwikkeling hebt. Bio-ethanol brandt immers heel schoon, en veroorzaakt ook geen brandgeur.

Je hebt dus in de meeste gevallen ook geen rookkanaal nodig bij dit type haarden, waardoor je heel mooie designs kan vinden van haarden op basis van bio-ethanol. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een moderne en stijlvolle terrashaard.

Het nadeel is echter dat bio-ethanol zeer licht ontvlambaar is, waardoor je steeds goed moet oppassen bij het aansteken van de haard. Ook bij het bijvullen van de haard wanneer deze nog niet volledig is afgekoeld, moet je goed uitkijken.

Voordelen

+ Je kan dit type haarden vinden in heel mooie en stijlvolle designs.

+ Je hebt geen rookontwikkeling.

+ De vlammen zijn vergelijkbaar met die van een echte houtgestookte haard.

Nadelen

Bio-ethanol is een zeer ontvlambare vloeistof, waardoor je zeer goed moet uitkijken.

Dit type haarden is duurder dan de haarden op basis van hout of gas.

Terrashaard op gel

Tot slot kan je ook nog kiezen voor terrashaarden die op gel werken. Ook deze haarden hebben als voordeel dat ze geen rookkanaal nodig hebben, aangezien ze schoon branden en geen rook ontwikkelen. Een gelhaard zal iets meer walmen dan een haard op bio-ethanol, maar dit is nauwelijks waar te nemen.

Dit type haard werkt op basis van potjes gel die ontbranden. Het nadeel van deze methode is dat er enkel vlammen te zien zullen zijn waar er potjes staan. Dit betekent dat je niet zo'n brede vlammenzee kan creëren, zoals dat bij een haard op bio-ethanol wel het geval is.

Een ander nadeel is dat de gel die gebruikt wordt als brandstof iets duurder is dan bio-ethanol.

Voordelen

+ Een terrashaard op basis van gel is iets veiliger dan een haard op basis van bio-ethanol.

+ Bij dit type haard is geen rookontwikkeling.

+ Omdat er geen rookkanaal nodig is, kunnen dit type haarden heel modern en stijlvol zijn.

Nadelen

Gel is als brandstof iets duurder dan bio-ethanol.

De vlammen zijn niet zo verspreid zoals dat bij een haard op bio-ethanol wel het geval is.

Welke buitenhaard kiezen?

Je keuze voor een bepaald type haard zal voornamelijk afhangen van wat je juist belangrijk vindt. Wil je graag een traditionele haard met authentieke vlammen, waarbij je het niet erg vindt om een beetje tijd te spenderen om de haard aan te steken? Dan is een terrashaard op hout de beste keuze.

Vind je gebruiksgemak eerder belangrijk? Dan is een haard op gas of op bio-ethanol de beste keuze. Dit type haarden zijn ook het best geschikt indien je op zoek bent naar sfeer op je terras.

Een gashaard heeft als voornaamste voordeel dat het heel gebruiksvriendelijk is. De grootste troef van een haard op bio-ethanol is dan weer het feit dat de vlammen meer natuurgetrouw zijn.

terrashaard plaatsen © Shutterstock - Een terrashaard op hout geeft nog steeds het meest authentieke gevoel

Terras heater: het alternatief voor een terrashaard

Ben je niet per se op zoek naar een terrashaard, maar gewoon naar een toestel om warmte te creëren op je terras? Dan is een terrasverwarmer of terras heater het beste alternatief. Terrasverwarmers werken op basis van gas, waarbij de gasfles in de heater ingebouwd zit. Het is dus perfect mogelijk om de terras heater op je terras te verplaatsen.

Een terrasverwarmer heeft als voornaamste doel om je terras te verwarmen. Ze zijn dus niet bedoeld om sfeer te creëren. Dit betekent dat het vlammenspel niet zo mooi is zoals bij een terrashaard.

Hoe rookontwikkeling bij houtgestookte haarden beperken?

Houtgestookte haarden hebben als nadeel dat ze wel wat rookontwikkeling kunnen veroorzaken. Dat is niet zo aangenaam wanneer je met gasten op je terras zit.

Toch zijn er een aantal manieren waarop je de rookontwikkeling bij houtgestookte haarden kan beperken. Zo is er een belangrijk verschil tussen droog hout en vochtig hout. Kies zoveel mogelijk voor hout dat kurkdroog is. Vochtig hout zal immers snel gaan roken.

Ook de houtsoort zal een invloed uitoefenen op de rookontwikkeling. Grenen of vurenhout zullen doorgaans meer rookontwikkeling geven dan eik of tropisch hardhout.

Je kan de rookontwikkeling ook verminderen door het verbrandingsproces goed te bevorderen. Zo is het verstandig om te beginnen met kleinere stukken hout, en het hout vervolgens goed te klieven. Naarmate het hout goed brandt, kan je het vuur langzaam aan opbouwen.

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Via onze offerteservice vraag je in één klap gratis offertes aan bij meerdere specialisten in je buurt. Zij zullen je elk een gratis offerte op maat doorsturen, die je rustig kan vergelijken. Zo weet je zeker dat je een correcte prijs betaalt.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg